Mrożenie owoców nie wymaga wielkiego nakładu pracy i pozwala na dłużej zachować ulotny smak lata. Nic tak nie doda smaku i koloru zimowym deserom, jak orzeźwiający, pełen aromatu umiejętnie zamrożony owoc.
Sposobów konserwacji żywności jest kilka, ale tylko mrożenie pozwala zachować smak, wygląd i wartość odżywczą zbliżoną do świeżego surowca. Zmniejsza się co prawda zawartość witamin C, P i z grupy B, ale ubytek pozostałych, jakże cennych dla zdrowia składników jest stosunkowo niewielki.
Owoce do mrożenia kupujemy wtedy, gdy są najtańsze i najsmaczniejsze, czyli w pełni sezonu. Jednakowo dojrzałe przed mrożeniem trzeba dokładnie przebrać, następnie umyć i wysuszyć. Surowiec dzielimy na porcje i przed włożeniem do zamrażarki koniecznie opatrujemy karteczką z datą mrożenia.
OWOCOWY COCKTAIL W ŚRODKU ZIMY
Prawie wszystkie mrożone owoce nadają się na cocktaile, jednak niewiele z nich wytrzymuje porównanie z mango. I choć mango dostępne jest w handlu przez cały rok, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamrozić dojrzały, wyjątkowo aromatyczny egzemplarz i mieć go pod ręką w chwili, gdy zapragniemy uraczyć siebie lub naszych gości aromatycznym cocktailem.
Mrożona pulpa z mango jest łatwa do przygotowania. Zaczynamy od usunięcia skórki i pozbycia się kamienia, czyli ogromnej pestki. Mrożone mango nadaje się do wypieków, sosów, lodów, deserów i jest zupełnie niezastąpione jako składnik zdrowego i smacznego cocktailu.
Owoc mango, nazywany też owocem bogów zajmuje wyjątkowe miejsce w kuchni hinduskiej, również ze względu na właściwości lecznicze. Bogate w antyoksydanty mango spowalnia procesy starzenia się organizmu i chroni przed rakiem, pozostając przy tym w opinii wielu najsmaczniejszym owocem świata.