Przetwory w praktyce

Ze względu na rosnącą inflację i co za tym idzie drożyznę, która panuje w sklepach, coraz więcej osób w swoich ogrodach zastanawia się nad tym, aby zacząć uprawiać różne warzywa i owoce. Nawet decydują się na ten krok osoby, które z natury są leniwe czy też nie mają czasu, aby zająć się takową uprawą.

Takie posunięcie jest dobrym pomysłem, zwłaszcza, że inflacja będzie przyspieszać, a nie spowalniać. Zresztą, wysokie ceny to jedno a druga rzecz to jakość warzyw i owoców. Dajmy na to – warzywa, które są dostępne w supermarketach zwykle są bardzo kiepskiej jakości. Smakowo są mało zjadliwe. Niestety nie mając innych możliwości, kupujemy je. Istnieją alternatywy pod postacią sklepów ekologicznych, ale zwykle ceny są wysokie i nie oszukujmy się. Większość Polaków nie stać na tego rodzaju produkty. Z drugiej strony istnieje opcja znalezienia w swoim regionie rolnika, od którego będziemy kupować warzywa.

Tylko czy na pewno nie stosuje chemii? Nie wiemy tego na sto procent. Możemy jedynie gdybać lub kierować się smakiem. A więc jeżeli mamy pewną przestrzeń do zagospodarowania w naszym ogrodzie i zdecydujemy się na ogród — zachęcamy do postawienia szklarni. Możemy kupić już gotowy model bądź zrobić samemu. Nie jest to zbyt skomplikowane zadanie — wystarczy folia, plastikowe rurki i trochę chęci. Jeżeli mimo wszystko mamy dwie lewe ręce pomocy możemy szukać albo u rodziny, albo na YT. W takiej folii możemy posadzić pomidory, marchewkę, sałatę, jarmuż, paprykę i wiele innych. Niewątpliwym plusem posiadania takiego rozwiązania jest również dłuższy okres zbierania owoców czy też warzyw. Dla przykładu pomidory w szklarni są w stanie owocować nawet przez kilka miesięcy dłużej ani jeżeli zostałby by posadzone na ogródku na otwartej przestrzeni. Kiedy zaczynają się żniwa, czyli zbieranie owoców i warzyw zachęcamy do robienia tradycyjnych przetworów.

Tradycyjne przetwory od lat były zabezpieczeniem na ciężkie czasy. Na okres jesienno-zimowy, kiedy w domach zaczynało brakować jedzenia, była bieda a w sklepach praktycznie nic nie było. Przetwory warzywne możemy robić z ogórek, pomidorów, marchewek, buraków, jabłek, śliwek itd. Przy ich tworzeniu pomocy możemy szukać w różnych książkach — w jaki sposób tworzyć przetwory bądź na internecie. Na YT jest poro filmików, które jak zaprawiać na przykład pomidory, aby były smaczne. Zachęcamy również do zaprawiania grzybów. Zwykle pojawiają się one w okresie jesiennym. Wybierając się na weekend na jakąś wycieczkę, znając się na grzybach, jesteśmy w stanie przywieźć sporą ich ilość i wszystko wpakować do słoików, aby mieć tradycyjne grzyby marynowane na przykład na święta lub inne okazje. Co najlepsze — zdrowe i naturalne. Nie to, co jest dostępne w supermarketach. Zwykle hodowane w sposób sztuczny.

A więc jak widzisz możliwości co do tego, aby zaoszczędzić sporo pieniędzy na przetworach i mieć dostęp do dobrej jakości jedzenia jest wiele. Ze względu na łagodne zimy myślimy, że trend do tworzenia szklarni będzie się pogłębiał. A więc zachęcamy do uprawy swoich warzyw i owoców. To się opłaca!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *