Polacy kiedyś często narzekali na opcję jedzenia w jakimś lokalu. Powodów było mnóstwo. Większość z nich oczywiście dotyczyła pieniędzy. Bo jest za drogo, by w nich jeść, że dużo taniej można sobie samemu zrobić powiedzmy obiad, i tak dalej. U niektórych ludzi zostało takie przekonanie do dziś.
Czy jest ono słuszne?
Odpowiedź brzmi: Nie.
Ostatnimi czasy w Polsce i zresztą na świecie, namnożyły się restauracje, w których dostaniemy co tylko sobie zażyczymy. I to jest bardzo dobra opcja, ponieważ im większa jest konkurencja na rynku – tym bardziej właściciele restauracji muszą zabiegać o klienta. Czy to obniżając ceny, czy to używając składników lepszej jakości, ogólnie osiągając lepszy smak. Konkurencja na rynku zawsze musi być dobra dla konsumenta, bo przecież o to chodzi, trzeba przyciągnąć nowych i zatrzymać starych klientów.
Powiedzmy dziesięć lat temu, restauracja włoska oznaczała tylko pizzę. I to przeważnie miernej jakości. Dziś biorąc do ręki menu włoskiej restauracji, jesteśmy zasypywani przeróżnymi, pysznymi potrawami, których na dodatek, ceny zostały na przestrzeni ostatnich paru lat tak obniżone (w walce o konsumenta), że aż szkoda ich wszystkich nie zamówić.
Restauracje są teraz świetnym wyborem dla ludzi, którzy nie mają czasu gotować. Sam proces zamówienia jedzenia jest tak prosty, że wystarczy parę kliknięć na telefonie i za 60 minut do naszych drzwi puka dostawca. A cena tego wszystkiego jest na tyle niska, że (finansowo) prawie nie zauważymy żadnej różnicy, między gotowaniem obiadu samemu, a zamówieniem go z restauracji. No i ile przy okazji czasu zaoszczędzimy!
Zobacz też: Restauracje Kraków | Dapietro.pl